willemstad1  Geveltjes

Verbaasden we ons al in delen van Afrika en Azië over onze voorvaderen, het gaat gewoon door in het Caribische gebied. De overeenkomsten tussen, laten we zeggen, Ghana, Sri Lanka en Curaçao? Forten, handel, slaven en Hollandse straatnamen, om maar iets te noemen.

Het broodje kroket, te verkrijgen op de Handelskade in Willemstad, is de moderne variant op de kolonisatie, ingegeven door de handel van vandaag de dag, het toerisme. Maar het is prettig thuiskomen op dit eiland. dsc_0032

Het is er prachtig weer en van alle gemakken voorzien. Naast de strandjes, de ruige zee aan de noordkant, die met hoge golven de inhammen inslaat en het gebied rond de Cristoffelberg, is vooral Willemstad een juweeltje. Het komt niet echt over als een stad maar het is wel de ingang van een zeehaven waar container- en cruiseschepen af en aan gaan.

Daarvoor moet de pontjesboot opengevaren worden en verplaatsen de forensen en toeristen zich met de twee veerbootjes. Want anders kom je niet van Punda naar Otrabanda, de twee bekendste wijken. Pietermaai is de wijk in opkomst. Het is bezaaid met oud Hollandse huisjes en geveltjes en je ziet dat het met liefde en gevoel wordt opgeknapt. Er komen trendy cafés, restaurants en bedrijfjes in de historische pandjes, geschilderd in de pastelkleuren die hier prachtig tot hun recht komen. Zo dorps als Willemstad is, de wijken onderling verschillen veel van sfeer. Punda heeft kapsones, daar vind je de banken en betere winkels in oud-Hollandse heren- en handelshuizen.

willemstad26

Aan de andere kant, in Otrabanda, is het volksleven. De kledingwinkels zijn daar gericht op de smaak van de Antilianen, geen Tommy Hilfiger te bekennen. Wel prachtige oude buurtjes met steegjes en huisjes die 300 jaar oud zijn en zo in het openluchtmuseum in Arnhem geplaatst kunnen worden.

Pietermaai is studentikoos, veel jonge Hollandse mensen en kleine ondernemers. Daarachter begint een volkswijk waar het gewone volk woont. Het wordt daar, zoals wij dat zeggen, wat minder. Maar echt armoedig wordt het niet. ‘s Avonds eten we bij Hook’s Hut. Eerst een cocktail aan de beachbar. Dan komt er een tafeltje vrij en eten we vis met de voetjes in het zand. Ook leuk.

willemstad18

 

 
Tussen de middag eten we in de overdekte markthal, bij Yvonne, de uitbaatster op de punt van de hal. “Wat willen jullie eten? Ik heb vandaag geit, rund, vis of kip”. Doe maar kip. Met een biertje, graag. De hal staat naast een binnenwater, het Waaigat genaamd, en staat bekend als het centrum van Curaçao.
willemstad40
2009
Nederlandse Antillen
Zuid-Amerika
Hato – Willemstad – Santa Rosa – Santa Caterina – Westpunt – Playa Porto Marie