kust   Rock

We wachten in Cirkewwa op Malta voor de boot naar het eiland Gozo. Daar komt hij aan. Verrek, die boot ken ik, dat is de boot van Texel! Geaccentueerd geschilderd is het niet meer maar het reliëf door het staal van de voorplecht is duidelijk leesbaar: Texelstroom.

 

petra

Aan boord herkenning alom. De foto’s van fotograaf De Waal van winterse Noord-Hollandse landschappen hangen er nog steeds. Geen erwtensoep of broodje bal maar de counter is hetzelfde. Kleine wereld.

 

Tussen Malta en Gozo zien we Comino voorbij drijven, het derde bewoonde eiland van Malta. Gozo is erg rustig en heeft prachtige kliffen. Volop rotsen, met Fungus Rock als symbool, een kolossale uit zee oprijzende rots. Je mag het niet beklimmen, is gevaarlijk ook, omdat er een zeldzaam geneeskrachtig plantje op zou groeien.

 

Even verderop heb je Azure Windows, een rots met een mooi gat erin. Vanuit een bepaald oogpunt zie je Fungus Rock weer liggen. Gozo heeft iets van een western. Het is zo dun bevolkt dat het verlaten lijkt, er waait een wind die hier en daar een struik meeneemt. Een ideale plek om een boek te schrijven. Je wordt hier niet gestoord, niet door niemand en dat gaat al niet. Je moet wel een kant en klaar idee hebben want op Gozo gebeurt niet veel. We hebben zelfs geen stoplicht gezien.

azure-windows1

 

Filfla is een klein verlaten eiland voor Gozo. Op het eiland bevinden zich broedplaatsen voor verschillende unieke vogels. Om die reden mag je er niet zo maar op. Lekker belangrijk! Eilandengek Boudewijn Büch heeft er in 1988 een wandeling van enkele minuten gemaakt. Zonder toestemming overigens.

kustlijn

 

1995
Victoria
Malta
Europa
Mgarr Harbour Victoria – Dwerja

 

 

 blij