kleincuracao14   Wrak

De tweede ster in de vlag van Curaçao is van het kleine broertje, van Klein Curaçao. Onbewoond en dus aantrekkelijk.

Het is wel bewoond geweest; er hebben vissers gewoond. En nu overnachten, in wisselende diensten, de medewerkers van de Mermaid op het eiland om de boel te bewaken en te onderhouden. De Mermaid is de boot die ons naar Klein Curaçao brengt, een overtocht van twee uur. Op het eiland hebben ze een strandtent neergezet waar tussen de middag een barbecue wordt bereid. Het is een vlak eiland.

 kleincuracao18

Volgens de overleving niet altijd geweest. Het bestond uit een berg fosfor. Dat was een goudmijntje voor een ondernemer uit Engeland. Hij kocht de rechten en verkocht de fosfor. Hij is er miljonair van geworden en liet slaven het werk verrichten. Het betekende waarschijnlijk ook de ondergang van de bewoning van het eiland want wat moet je er verder doen?

kleincuracao5

 

Er staan twee verlaten en vervallen vissershuisjes. En in het midden een prachtige vuurtoren. Ook verlaten en vervallen. Maar het geeft het eiland een karakteristiek beeldmerk. Dat komt ook terug in het aangespoelde scheepswrak. Aan de andere kant van het eiland. Een groot stuk verroest staal, doormidden gekliefd door de zeegolven, als door een kunstenaar gemaakt. Heel apart. We lopen het eiland in de rondte en genieten daarna van het witte strand.

 

kleincuracao25

Zo’n eiland betekent ook aparte dieren. Er lopen hyperactieve vogeltjes – je ziet ze niet vliegen – te pikken en druk te doen. Onder de roosters van de barbecue lopen zeeslakken te slenteren. Na de barbecue komen tientallen schuchtere hagedissen tevoorschijn om de restjes op te eisen. En dan hebben we nog niet eens gesnorkeld.

kleincuracao23

 

 2009
Nederlandse Antillen
Curaçao
Zuid-Amerika