island  Varaan

Een van de vreemdste eilanden waar we ooit zijn geweest. De naam zegt al veel. We verblijven op het strand van het Livingstonia Beach Hotel in Salima aan Lake Malawi. Het hotel is een plaatje maar een beetje te duur voor ons. Een kamer kostte 120 dollar, ons tentje opzetten kan voor 5 dollar per persoon.

Dan kunnen we gelukkig wel eten in het hotel. Dat valt best mee, qua prijs, en het is heel goed. De eigenaren zijn Nederlands en ze schuiven altijd even aan, na het diner. Ze regelen veel zelf – een eigen groente-, kruiden- en dierentuintje bijvoorbeel – en stralen kennis en liefde voor het horecavak én Afrika uit. aalscholvers

Het is een moordplek en we maken daarvandaan een aantal uitstapjes. Met een boot van het hotel varen we naar Lizard Island, dichtbij de kust. Als we het naderen, zien we al hoe bijzonder het is. Het hele eiland krioelt van de aalscholvers die alle rotsen wit gescheten hebben.

We gaan aan land en zien al snel de eerste varanen. Ze zijn groot, zomaar meer dan een meter lang en nauwelijks bang. Wij eigenlijk wel. Ze zien er prehistorisch uit, als echte overleveraars. Het is een bizar gezicht, een rotsachtig eilandje, hier en daar een struik, tientallen varanen en honderden aalscholvers op witgescheten rotsen. We varen weer terug en drinken pils aan de strandbar, uitkijkend op Lizard Island.

lizard
Op het strand, op een ligstoel, onder een rieten parasol, onder een strakblauwe hemel, kijken we naar Lizard Island. Een grote zwarte wolk waait over het eiland. We verbazen ons, wat is dat? Het is een gigantische kolonie vliegen. We hebben mazzel want als het aan land komt, is alles zwart en ben je uren bezig alles schoon te maken.
1996
Malawi
Afrika

 

 

in-de-boot2in-de-boot