een   Rubberboot

Raften op de Zambezi, dat lijkt ons wel wat. De woeste rivier door Zambia, Angola, Zimbabwe en Mozambique.

We kijken naar video’s in de raftingshops en schrikken van de heftigheid van de rivier. Dat zal wel overdreven zijn, dat is toch niet normaal?

We zijn met Petra en betalen ieder honderd dollar en worden ‘s morgens met een truck opgehaald. We rijden de grens over naar Zambia en krijgen instructies onderaan de zijkant van Vic Falls. We zitten met gids Pete in een rubberboot, samen met twee Canadezen en een vrouw uit Nieuw-Zeeland. We gaan! drie

Jezus, wat gaat het tekeer in ene. Wauw! Gelukkig hebben we helmen op, zwemvesten en gewoon onze wandelschoenen. Dit is heftig! Raften doe je op een wilde rivier en de stroomversnellingen of vernauwingen heten rapids. Die heb je dan weer in gradaties tot zes. Een rapid met 6 doen we niet, daar tillen we de boot uit het water en wandelen met boot op ons hoofd naar rustiger water.

vier

In totaal komen we een stuk of 12 rapids tegen, meest met een kracht tussen de 2 en 4. Het is kicken. De boot gaat alle kanten op, het water is onstuimig, de boot gaat twee meter naar beneden en net zoveel weer omhoog. Dan komt rapid nummer 17, die heeft een kracht van 5, waarschuwt Pete, als we rechtdoor gaan. De kans dat we dan over de kop gaan is 75%. Als we hem langs de zijkant nemen, is het makkelijker. Wat willen we?

 Rechtdoor, schreeuw ik, we zijn er nu toch. De meiden zijn het met mij eens, de Canadezen zijn toch een beetje bang geworden en stappen uit. De Nieuw-Zeelandse is stoer. Rapid nummer 17. We komen in ruig water, duiken een meter of wat naar beneden en worden gelanceerd. Ik vlieg uit de boot en ga over de kop het water in. Het is als een wasmachine, ik zie niet wat boven of onder is, wat rechts of links is, ik zie alleen maar wit wassend water.

twee

Ik wordt bang en tel de seconden. Hoe lang kan je onder water blijven? Na zeven seconden kom ik happend naar water boven en zie de Nieuw-Zeelandse haar hand naar mij uitsteken. Ik ben in de hemel, denk ik, een engel…..Ik word door Pete de omgekeerde boot opgetrokken en moet met hem de boot omtrekken. Weer flikker ik te water. Ik klim weer de boot in en moet de meiden naar binnen trekken. Ik ben kapot, alle vier liggen we te hijgen en na te denken over de zin van het leven. Gelukkig is het gefilmd en heb we bewijzen anders gelooft niemand ons…..

vijf

 

Raften is niet het enige enge en gevaarlijke wat je kan doen bij de Zambezi. Je kan ook Bungee Jumping. Van de Victoria Falls Bridge honderd en elf meter naar beneden om met je kruin tegen de Zambezi aan te koppen. Toen het hoogste punt in de wereld, later ingehaald door Zuid-Afrika. Wij slaan een rondje over. Er zijn grenzen…

 

 

1996
Zimbabwe – Zambia
Afrika
Livingstone