ajax1  Geluk

In 1969 verloor Ajax kansloos van AC Milan in de finale van de Europa Cup 1. Ik lag te janken in m’n bed. Mijn Ajaxgevoel was toen al onuitwisbaar aanwezig. Niet alleen door de wedstrijden tegen Benfica. Thuis verloren ze op tv met 1-3. Over de radio wonnen ze in Lissabon met dezelfde cijfers. Daarna de beslissende strijd, volgens mij op een woensdagmiddag, in Parijs: 3-0.

ajax5

Inmiddels had mijn moeder Johan Cruijff geborduurd, 90 bij 70 cm, en die hing in mijn kamer. Mijn vader verkocht auto´s, onder andere aan de Zaandijker Henk Groot. Die voetbalde toevallig in Ajax 1. Ik kreeg voor mijn verjaardag een voetbal met foto´s van de spelers uit die tijd. Piet Keizer, Theo van Duivenbode, Barry Hulshoff, Bennie Muller, Sjaak Swart, Tonnie Pronk, Gert Bals en Johan Cruijff natuurlijk. Henk Groot nam de bal mee naar de training en allemaal zetten ze een handtekening onder hun foto. En wat ging Jopie met de bal doen? Juist, ja, voetballen. Spijt mag je niet hebben in je leven maar als ik één keer mag noemen dan is het deze zeker.

De jaren daarop wonnen ze alles wat er te winnen viel. Bij elke Europa Cup thuiswedstrijd was ik erbij, meestal met Erik de Bruin op de noodtribune op de wielerbaan in het Olympisch. Het werd, in mijn herinnering, meestal 3-0. Tegen Athletico Madrid, Arsenal, Bayern München, ze gingen er allemaal aan. Later ging ik met Ruud Schumacher en Jan Groenewold tweewekelijks naar de Meer. De tijd van Tscheu La Ling. Knetterstoned op de L-zijde, de Lingzijde, zagen we Tscheu de meest frivole dribbels maken. Achteraf gezien met weinig rendement maar genieten was het wel.

ajax3

ajax2

Simon Tahamata kwam, Johan Zuidema werd door Ruud Koopman van het veld afgeschreeuwd, van ´t Schip werd gebracht, Rijkaard, Witschge, Olsen, van Basten en ene Johan Cruijff kwam weer terug. Volgens mij was het 5 december, ik was erbij met m´n vader en m´n broer, we zouden ´s avonds sinterklaas vieren en Cruijff maakte een weergaloze goal tegen Haarlem. Cruijff werd trainer van Ajax en won door een goal van Van Basten de Europa Cup 2. Die hadden we nog niet. In die tijd werkte ik in De Drie Hoven, een verzorgingshuis in Amsterdam. Ik kon als begeleider mee met een bewoner in rolstoel naar de wedstrijd tegen Feijenoord, op het veld, waar de zojuist behaalde Cup aan het thuisfront werd getoond. Dat was wel even kicken, ja.

ajax4

Onder Van Gaal werd de Europa Cup 3, de zogenaamde UEFA-cup gewonnen, een dubbele finale tegen Torino. In Amsterdam was ik erbij. In 1995 kwam de Champignons leaguefinale tegen, wederom, AC Milan. Ik geloof dat ik van de pure zenuwen een halve krat pils heb opgezopen. Rijkaard, Kluivert, Litmanen, de broertjes de Boer, Blind en Davids zorgden voor weer een mijlpaal. Groot feest daarna in Zaandam en de volgende dag huldiging in Amsterdam. Urenlang voor de tv gezeten, tranen in m´n ogen.

 

1987
Amsterdam