jeugdfoto-ged-gracht-2-zww1

  Lambeek

Dagblad Zaanstreek was met een reeks bezig over de Gedempte Gracht, vroeger en nu. Ik belde naar de redactie dat ik wel iemand wist die daar veel van afweet omdat hij daar de eerste 10, 12 jaar van zijn leven heeft gewoond. “Jij, zeker”, was het antwoord. Verslaggever Mark Koghee vroeg om een foto van mij op de Gracht. Ik heb er zegge en schrijve eentje. Hij wilde hem wel overnemen maar dan ook met die andere jongen erbij. “Ga hem maar zoeken”, zei ik, “ik heb hem veertig jaar niet gezien”. Volgens mij heette hij Ronald Lambeek, van de fotozaak. Maar hij heet Ronald Weeland; zijn moeder heette Lambeek. Vijf minuten later had Mark hem gevonden. Ronald woont in Westzaan, is automonteur en ik kon hem honderd keer voorbijlopen zonder te herkennen. Mark schreef dit op donderdag 3 december 2009 in Dagblad Zaanstreek.

Jeugd van de Gracht

Wonen op de Gedempte Gracht. Het is nu iets dat nog op een enkele plek gebeurt, maar vroeger waren er meer woningen dan winkels. Tussen de winkels stonden woningen en boven de woningen werd gewoond. Joop Wals en Ronald Weeland, nu allebei 52 jaar, woonden in hun jeugd op de Gracht.

Joop Wals woonde tot zijn ‘tiende of twaalfde’ boven de toenmalige winkel van Kraaijer, die regen- en brandweerkleding maakte en verkocht. Ongeveer waar nu elektronicawinkel De Block zit. Weeland woonde tot 1984 op de Gedempte Gracht, boven de winkel van zijn ouders, Foto Lambeek.

rimg1685

‘Je had hier de kermis, de markt, het was geen winkelgebied’, herinnert Wals zich. ‘Het was veel dorpser´, zegt Weeland. ´De grote wijken als Westerwatering, Poelenburg en Peldersveld, waren er nog niet. Hier aan het einde van de straat stond een boerderij´. Het was leuk wonen, vindt Wals. ´Er gebeurde altijd wel wat’.

De oude foto is gemaakt voor Foto Lambeek. De gebouwen op de achtergrond zijn allemaal gesloopt. Om de foto opnieuw te maken kwamen Weeland en Wals weer samen, na elkaar veertig jaar niet meer te hebben gezien. Wals woont tegenwoordig in de Botenmakersstraat. Weeland woont in Westzaan.

rimg1684

De nieuwe plannen volgen de twee op de voet. ‘Ik vind het schitterend mooi worden’, zegt Wals. Weeland: ´Het kan alleen maar opknappen’.