tank   Pikkisme

De PPN, de Pikkistische Partij Nederland, is eind jaren zeventig in Zaandam opgericht door Frenk van Heeswijk. De PPN streefde een maatschappij na waar niet meer gewerkt hoeft te worden. Als je wat nodig heb, pik je dat gewoon van een ander. Als iedereen dat dan doet, is er niets aan de hand.

christiana

De productie van goederen wordt op peil gehouden door boeven in werkkampen. Boeven zijn moordenaars en verkrachters, dat zijn de enige misdaden in een pikkistische samenleving. Als partijleider Frenk zijn denkbeelden uit de doeken doet tijdens het eerste partijcongres bij zijn broer Jan thuis, wordt de theorie gelijk in prakrijk gebracht.

Verschillende partijleden stropen de flat af en nemen spullen naar hun gading mee. Wanneer Frenk in verband wordt gebracht met de verdwijning van buurman Brandsma, richtten boze partijleden de Pikkistische Armee Fraction op, de PAF. Deze tegenbeweging zorgt ervoor dat Frenk het land uitvlucht. Hij vertrekt naar Kopenhagen. De twee directeuren van World Famous Movie Productions, Willem Otten en Joop Wals, besluiten een film te maken over het pikkisme en gaan voor opnames van de gevluchte partijleider naar Denemarken.

meermin

In m’n legendarische Ford 12 M met stuurversnelling rijden we naar Kopenhagen. We filmen Frenk bij de aflossing van de wacht bij het Amalienborg slot, bij het zeemeerminnetje in de haven en in het anarchistische bolwerk Christiania. We hebben heel veel lol, ook in het pretpark Tivoli, tijdens een rondvaart door de stad en in de Deense kroegen.

kopenhagen

We ontmoeten Bent Lind Larsen en natuurlijk Lone, met wie ik later plannen zou maken om in Italië te gaan trouwen. In die tijd is het bier stukken duurder dan in Nederland maar de Tuborg gaat er in als Zaanse koek. De Denen zijn leuk. Mensen uit kleine landjes hebben al snel een band. Lekker afgeven op Duitsers, wij de Fransen erbij, de Denen de Zweden. Gezellig. Voor de camera beweert Frenk niets met de verdwijning van buurman Brandsma te maken te hebben. In ballingschap draagt hij het partijleiderschap over aan broer Jan. Die maakt er later zo’n rotzooi van dat de PPN instort. Als Frenk gerehabiliteerd wordt en terugkeert is er een redden meer aan. Wat overblijft is de film Pikkisme, it’s only a shoddow. Helaas is de film onvindbaar; waarschijnlijk gestolen…..

 

Bent Lind Larsen komen we voor het eerst tegen in de kroeg, natuurlijk. Een kameraad van Frenk, samen in de dakbedekking. Later zien we hem met z’n dochter ‘s morgens op straat lopen. Dan komt hij over naar Zaandam en gaat nooit meer weg. Hij lust een lekker borreltje, misschien iets teveel en te lang op de dag. Op een gegeven moment heeft Bent het gehad met Zaandam. Hij gaat naar Alkmaar. Zit ie d’r nog?

wals

 

1978, 1979
Kopenhagen
Europa
Rødbyhavn – Kopenhagen – Odense – Kolding