plein   Euro’s

Van Helsinki naar Tallinn is het maar een klein stukje varen. Dat is een van de redenen dat Finnen de weg wel weten naar Estland. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat de drank hier goedkoper is. Vandaar dat dit land ook redelijk welvarend was toen het nog onder de Sovjet Unie viel.

Sinds 1991 is het zelfstandig en rukt het op in de vaart der volkeren. Prijzen worden al in twee valuta gegeven en binnenkort wordt het een echt euroland.

De spontane vrouw op de camping, 25 kilometer buiten Tallinn, vindt het maar niks. Die euro gaat hun geen geluk brengen, denkt ze. Ze houdt liever vast aan de eigen cultuur. Er zijn niet veel gasten op de camping. Het is ook niet veel, een stuk grasland eigenlijk. Estland heeft weinig te bieden voor kampeerders. In een blokhut nemen we bier, wijn en een bord eten. Ze zijn hartelijk, de Esten. straat1

Tallinn is een mooie stad. Je kunt er heerlijk door het oude centrum wandelen. Op de heuvel van de burcht heb je prachtig uitzicht over de stad. Op het plein, Raekoja Plats, is het gezellig en, als de zon schijnt, wordt het lekker druk. In de Alexander Nevsky Kathedraal is het weer eens tijd voor rituelen. We snappen er geen barst van maar een ploeg mensen is een half uur aan het drentelen rond een soort sinterklaas. We lunchen met verse vis en witte wijn en trekken vervolgens door vlak landschap naar het eiland Saaremaa.

terras
Estland heeft nauwelijks onafhankelijkheid gekend. Tussen 1917 en de tweede wereldoorlog en nu, vanaf 1991. Honderden jaren is het bezet geweest door de Russen maar ook door Zweden en Denen. Het is een sterk land, dat proef je. Bij de mensen, in de cultuur en in de welvaart. Kleine landjes krijg je er niet onder, dat blijkt maar weer eens.
2003
Tallinn
Europa
Tallinn – Maardu – Märjamaa – Laiküla – Virtsu – Kuivastu – Vira – Orissaare – Kuressaare