graanveld   Bossen

Na een heerlijke bootreis met de Superfast Ferries komen we aan in Hanko. Aan wal hoor ik iemand “zweetlul’ brullen maar de boot is zo groot dat ik alleen maar kleine poppetjes zie.

Eenmaal aan land staan Johan en Annet klaar met ons eerste Finse biertje. Zij gaan met dezelfde boot terug naar Rostock, na twee weken Finland.

johanannet

Wij rijden door en passeren al gauw bossen afgewisseld met meren. Op de camping, in een bos aan een meer, maken we een vuurtje. De Finnen genieten van de zomer. Die duurt hier niet zo lang.

Voor sommige Finnen betekent dat de hele dag stompzinnig zuipen en raaskallen.

Op naar de volgende camping, langs bossen en meren. We komen in een bos aan een meer en bestellen op het terras van de camping een biertje. Gezeten op een sfeervol plastic stoeltje, naast dito vuilnisbak, genieten we van 9 euro bakkies bier.

lunch

“Kunnen we hier een bootje huren?” Ja, dat kan. We roeien naar een eiland in het meer. Op het eiland staan drie hutjes – te huur – en een zooitje bomen, eigenlijk een bos. We zijn gek op bos maar hier kent het maar één boom: de dennen – of sparrenboom. We picknicken op het eiland en lezen wat. Wat is het hier eng rustig. We roeien terug maar dat valt tegen, gelijk de wind.

joop-roeien

We rijden door bossen, langs meren en komen steevast op campings aan een meer met een bos. Overal wel een sauna. Die kun je per uur reserveren. Tussen 7 en 8 uur is het onze beurt. Het is natuurlijk nog licht. Flesje wijn mee en zweten maar. Als we het niet meer uithouden rennen we de steiger af en plonzen in het meer. De eenden schrikken ervan. Glaasje wijn, zweten en plonzen maar weer.

 

Finland is een land van herhaling. We rijden nog een dag door nietszeggende gehuchten, kilometerslang bomen en bossen, langs meren, en besluiten dat dit niet ons land is. Andere keer maar weer, dan van de andere kant. Hé, een bord met Helsinki. Kunnen we daar niet een boot nemen?

Op een camping, in een bos aan een meer, komen we een Fin tegen die perfect Nederlands spreekt. Hij is getrouwd met een Nederlandse, ze wonen in Zwitserland. “Jullie zitten in het mooiste gebied van Finland”. “Ik vind het eerlijk gezegd een beetje eentonig”, antwoord ik. “Dan moet je naar Lapland rijden, heel anders”. “Is dat ver?” Nou, een kilometer of duizend”. Wegwezen!
2003
Helsinki
Europa
Hanko – Ekenãs – Vantau – Porvoo – Hamina – Kouvola – Heinola – Lahti – Helsink

 bus

bord

weg