strand2  Kapper

Daar waar ik voor gewaarschuwd wordt in de reisgids gebeurt ook. Op de markt van Serakunda wordt ik aangesproken door een man die mij vraagt of ik hen niet herken. Nee, zeg ik. In welk hotel ik verblijf. Naïef geef ik het antwoord. Hij zegt dat hij daar werkt, hij heeft ons vanmorgen nog gezien, en of ik met hem mee wil voor een rondleiding.

Dan herinner ik mij de waarschuwing in het boek. Westerlingen zien nauwelijks verschil tussen de zwarte gezichten – andersom trouwens ook niet – en daar willen ze van profiteren door onduidelijke diensten aan te bieden. In onze tijd was het bijna een plaag, jongelui die je langdurig lastigvallen met allerlei aanbiedingen. kapper

Bij Lamin Lodge, een prachtplek voor een lekker lunch, worden we zelfs een half uur lang achtervolgd door een snotaap die ons wil rondleiden omdat we anders teveel missen van het land. Zwijgen, schreeuwen, stilstaan, wegrennen; niets helpt. Op het strand waar koeien zonnebaden wordt je gek als je niet botweg bot doet. Do joe want this, do joe want that? Later is daar vanuit overheidswege op ingegrepen, hebben we begrepen.

Gambia is een raar landje, geheel ingeklemd door Senegal en – een klein stukje – door de Atlantische Oceaan. Wel lekker Afrikaans. Heel veel mooie vogels, een beetje wildleven met wat apen, gieren en een verdwaalde antiloop. Maar vooral een kleurrijk dagelijks leven.

straatje

De Gambiaan is een handelaar, een ondernemer. Een paar platen hout en een afdak en je bent kapper. Een uithangbord erbij met tekeningen van de coupes die je beheerst en de salon is compleet. Met dezelfde ingrediënten ben je apotheker of heb je een minimarket. Een 1e klas schrootauto betekent dat je een vervoersbedrijf kunt starten. Op de markt van Serakunda draait de economie van Gambia weelderig. De vrouwen dragen prachtige jurken en tonen de slavenlink tussen West-Afrika en Suriname, zoals je dat ook ziet in Ghana.

lamin-lodge
Net buiten ons hotel zit Mansa Sillah, een collega van Albert Heijn. Althans de Albert van 1887. Deze jonge ondernemer heeft een supermarkt van 2 bij 2, gemaakt van spaan- en golfplaten met een heus uitklapluik, tevens te gebruiken als luifel. Op zijn bord staat de inspirerende tekst Welcome to Mansa Sillah mini market for all your shopping….
vervoer1
1996
Banjul
Afrika
Banjul – Serakunda – Barra

 

 

 

Een dagje naar Senegal?