sweethaven1    Popeye

Gelegen tussen Italië en Tunesië, tussen Europa en Afrika, kan je het niet goed thuisbrengen waar het op lijkt. Een beetje Italiaans, Grieks ook, maar met Arabische plaatsnamen en, warempel bacon, worst, eieren, tomaat en witte bonen als ontbijt, want het is nog steeds onderdeel van het Britse wereldrijk.

 

telefooncel2

We belanden in een driekamerflatje, wat helemaal goed is want Petra is er bij. We huren een jeep en crossen Malta over. Het is niet groot; anderhalf keer Texel. Een beetje vlak landschap met hier en daar een klein stukje mooi strand; we bezoeken kerken en opgravingen en pakken de boot naar Gozo.

In Anchor Bay, weer terug op Malta, ligt het dorpje Sweethaven, het havenstadje van Popeye. Regisseur Robert Altman draaide in dit filmdecor zijn Popeyefilm met Robert Williams en natuurlijk Shelly Duvall als het sprieterige Olijfje. Het is echt prachtig. Huisjes zijn schots en scheef neergezet, kromme straatjes en bruggetjes vol met attributen en een echt haventje met vissersbootjes. Verbeelding heeft hier weinig werk; I’am Popeye the Sailorman, tuut, tuut.

sweethaven-2

Even verderop aan het strand zien we de zon in de zee zakken en terwijl de rosé rijkelijk vloeit, maken we plannen voor een trip naar Afrika, hetgeen een jaar later één van de mooiste reizen zou worden. In St. Julian’s vertrekken kleurrijke bootjes voor de visvangst. We eten Italiaans in La Dolce Vita en rijden ‘s avonds terug tegen een stoeprand aan met een klapband als gevolg. We liften naar ons flatje, bellen de volgende ochtend naar het verhuurbedrijf om te zeggen waar de auto staat en vliegen weg.

strandtent

 

 
1995
Valletta
Europa
Valletta – St. Julian’s – St. Paul’s Bay – Mellieha – Cirkewwa -Clapham Junction – Rabat

 

auto