Nederlandse Antillen
Guldens
Hoe lang bestaat het nog, de Nederlandse Antillen? Bestond het eigenlijk nog toen wij er waren? Het is mij een beetje onduidelijk.
Aruba was al een apart landje, Curaçao wil dat nu ook, samen met Sint Maarten. En Bonaire, Saba en Sint Eustatius willen als een soort gemeente bij suikeroom Nederland blijven. Geef ze eens ongelijk. Al blijft dat een rare situatie. Historisch gezien valt het te rechtvaardigen. Wij Hollanders hebben daar lekker de boel uitgebuit en ons gruwelijk misdragen. Dat was toen en toen was het anders.
Op de beneden- en bovenwindse eilanden willen ze aan de ene kant zelf hun zaken regelen en aan de andere kant is de nauwe band met Nederland mooi makkelijk voor de plaatselijke economie. Vliegtuigen uit Amsterdam vliegen af en aan op de eilanden en er zal ook wel op andere wijze een geldstroom die kant opgaan.Het is wederom een raar stukkie wereld. Je voelt je thuis in het Caribische gebied. Je hoort Papiamento, Nederlands op z’n Surinaams, Spaans en Engels.
Op zondag ga je uit rijden en dan heb je Feijenoord – PSV live via Langs de Lijn op de autoradio. Op TV vind je Nederland 1,2 en 3. Als je in Willemstad de Albert Heijn binnenstapt, schrik je je dood: het is exact gelijk de winkel in Zaandam. Alleen het voltallige personeel is Antilliaans en je betaalt weer in guldens. Pindakaas, boerenkool met worst, gesneden wit en bruin en, uiteraard, Heineken en Amstel; geen probleem. Nasi met saté op het strand? Dacht het wel.
We vliegen over Aruba en bezoeken Curaçao, Bonaire en het onbewoonde Klein Curaçao. Het verschil tussen Curaçao en Bonaire is duidelijk merkbaar. De bovenwindse eilanden schijnen weer anders te zijn. Daar wordt nauwelijks Nederlands gesproken, bijvoorbeeld. Nou ja, het zal wel. Eerst maar eens Curaçao verkennen, met de vliegbrommer naar Bonaire en met de Mermaid naar Klein Curaçao.
Een koude Amstel Bright is overigens geen overbodige luxe. Op de radio werd halverwege ons verblijf plots gemeld dat die nacht een minimumtemperatuur van 23,5° was gemeten. Zo laag, dat was nieuws.
2009
Zuid-Amerika
Curaçao – Willemstad – Bonaire – Kralendijk – Klein Curaçao