bangkok5  Reismoe

Het is niet helemaal eerlijk tegenover Thailand maar na acht maanden Azië zijn we het reizen een beetje zat. Bangkok wordt onze thuishaven, iedere keer hetzelfde budgethotel, met de dikke eigenaresse en haar dikke zoontje. De eerste keer Bangkok vliegen we door naar Hongkong om China te bezoeken. Eenmaal terug gaan we vanuit de Thaise hoofdstad naar Ko Samed om uit te rusten.

Een derde keer ondernemen een poging om via Bangkok naar het interessante noorden te gaan. Mirjam krijgt verhoging, we zijn beide moe en zien we op tegen de busreis. We doen het niet en gaan wederom naar Ko Samed, het eiland vlak onder de hoofdstad, waar we voor de laatste weken van onze Aziëreis een prachtige bungalow vinden die ons veel plezier geeft. De vierde keer Bangkok staat in het teken van afscheid. Afscheid van langdurig reizen, afscheid van Azië en afscheid van Bangkok.

monnikken

We gaan aan de borrel in de sexwijk, in Kapotje Pong Road, zoals wij dat noemen, en laten ons heen- en terugscheuren met tuktuks, scooters met een passagiersbakje voor twee. “Follow that tuktuk”, schreeuwen we de driver toe. We hebben lol en zijn zenuwachtig tegelijk omdat we eerdaags terugvliegen naar Amsterdam waar we naar verlangen.

Bangkok is leuk. We bezoeken het grote paleis vol met goud, varen met een smalle boot naar het postkantoor om de Poste restante van onze dierbaren op te halen, we praten – na lang zoeken- Engels met een Boeddhistische monnik en genieten van de taal van de Thai, de Thai zelf en het eten. Alhoewel, we zijn de rijst ook zat en vinden zowaar bruin brood, vleeswaar en melk in de supermarkt.

lodge

Op Ko Samed worden we de eerste keer opgegeten door de muggen in een armetierig hutje. De tweede keer nemen we een luxe bungalow en maken het onszelf eigen met exotische plantjes, gezellige zitjes op onze veranda, Nederlandse boeken en tijdsschriften in de kast en de wereldradio op tafel. Johan Cruijff wordt trainer bij Ajax, Ruud Gullit gaat naar PSV en Prince heeft een hit met Raspberry Beret, die tijd….

 

We zwemmen, luieren, wandelen over het eiland, eten drie keer per dag in een strandtentje en praten veel over afgelopen maanden. Mirjam leert surfen van Laurie, een Hollander die later met zijn toekomstige vrouw ontwikkelingswerk gaat doen in Afrika en op wiens bruiloft in Delft we nog zijn geweest. Met een vlot gaan we naar de boot die ons naar het vasteland brengt. Met de bus naar Bangkok. Met de tuktuk naar Kapotje Pong Road voor de laatste biertjes. Dan met Singapore Airlines naar huis. Op Schiphol staan familie en vrienden ons op te wachten. Een tijdperk, dat van drie lange reizen, is afgesloten.

bungalow

Het hotel in Bangkok, waar we telkens terugkomen, bestaat uit een gebouw met allerlei kleine kamers. In elke kamer hangt aan het plafond een propeller, voor een fris windje. Naast ons gaat een Frans meisje op haar bed staan, richt zich op en komt met haar hoofd en armen tussen de vleugels van de propeller. Hevig bebloed komt ze zo de ontbijtzaal binnenrennen. Goedemorgen…
surfen
 
1985
Bangkok
Azië
Bangkok – Rayong – Ko Samed