vicfalls  Seniel

Een prachtig land, redelijk welvarend, volop mogelijkheden maar met de verkeerde machthebber. De bejaarde seniel Robert Mugabe is aan alle kanten gek geworden en helpt zijn land naar de kloten. Als wij er zijn valt het nog mee, de inflatie is te overzien. De jaren daarna wordt het een chaos. De blanken worden verdreven en de zwarten missen de knowhow om hun plotselinge vertrek op te vangen. Elk land heeft recht op zijn geschiedenis dus moeten we dit ook voor Zimbabwe laten gelden.

livingstone

Een van de hoogtepunten van het land is Victoria Falls. Een gigantische wand van water die naar beneden stort. Onwijs, groter dan elke verwachting. Honderden meters breed, honderden meters hoog of diep, zeg het maar. We lopen op de bovenkant van de rivier en horen het water loodrecht naar beneden storten. De mosi, Afrikaans voor nevel, is als een dichte mist. Mosi, zo heet het bier hier ook.

Tegenover de Vic Falls is de mosi nog erger. Je kijkt op de neerstortende muur van water en wordt, ondanks de regenkleding, zeiknat, tot op je ondergoed.

bovenop
We gaan natuurlijk raften op de Zambezi en dat wordt een memorabel boottochtje. Via Botswana komen we bij Bulawayo het land weer binnen. Het natuurschoon is geweldig, watervallen, weelderige vlaktes en volop wilde beesten. We rijden een park in waar een oude neushoorn samenhokt met een olifant. Niks is ons meer vreemd, na deze weken Afrika…

bulawayo

 

 

In Harare is het leuk alhoewel het niet veel is, gezellige markt, dito kroeg en een geweldig restaurant. Op het menu staat zebra, antilope, krokodil, struisvogel natuurlijk en kudu; dit is nog eens een wildkaart. Van de krokodil krijgen we een stukje uit de staart, het smaakt naar kip en paling tegelijk. De rest van de krok is niet te vreten omdat het te weinig beweegt. Een zebra is toch een soort paard, daar zit actie in. Dus de biefstuk is heerlijk mals. Zimbabwe is niet voor vegetariërs.
neusfant
1996
Harare
Afrika
Harare – Mutoko – Livingstone – Plumtree – Bulawayo – Gweru – Kadoma – Harare