malmo-city_hall  Excursie

Vanuit Kopenhagen kan je met de draagvleugelboot naar Molmö. Het is een kort stukje, je bent er zo. Tijdens de opnames van de film Pikkisme, it´s only a shadow, onze filmklassieker, gaan Willem en ik een middagje naar Zweden.

Moet je tenslotte ook een keer geweest zijn, niet Willem? We hebben weinig tijd en geen eigen vervoer. We wandelen over een gigantisch plein met een heel groot standbeeld, zo herinner ik mij nog. We vinden het niet veel, Molmö. Weinig mensen op straat en we kunnen ook geen centrum ontdekken. Daarentegen zijn we ook niet supergemotiveerd om er iets van te maken, van Zweden.

stoplicht

Maar ja, je moet er een keer zijn geweest, toch Joop? Een van onze gezamenlijke hobby´s is pils drinken. We belandden in een nietszeggend overdekt terras aan het grote plein. We zijn zo te zien de enige gasten. Wat is dit? Nondeju! De pils is hier nog duurder dan Denemarken! Ik dacht een gulden of zeven voor een pils, ik weet het niet meer zeker.

Weet je wat we doen, Willem? We pakken de draagvleugelboot weer terug naar onze vrienden. Goed idee, Joop. We zijn er wel geweest, in Zweden. Schijnt een heel mooi land te zijn. Uitgestrekt, met veel bossen en meren. Zou het op Finland lijken?

stortorget_malmo
Zweden en Denen, het klikt niet echt. Een soort gezonde vete zoals wij die met de Belgen hebben? Of beter, met de Duitsers? Het lijkt er op. De Zweden komen naar Kopenhagen om te zuipen. Want het is er toch goedkoper dan in eigen land. Schreeuwen, lallen, dronken worden, de Denen lijken er ook niet mee te zitten. Maar met die Zweden is het toch anders.

 

 

 

 

 

1978
Stockholm
Europa
Molmö, en weer terug naar Kopenhagen…